Založ si blog

Odporúčacie lístky – Áno alebo Nie.

Pre tých, ktorí v tom náhodou nemajú úplne jasno, odporúčacie lístky, alebo tiež výmenné lístky, sú nástrojom regulácie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ktorou sa zabezpečuje tzv. gatekeeping ako úloha praktického všeobecného lekára. Ľudskou rečou povedané, je to ten lístok, ktorý vám donedávna všeobecný lekár strčil do ruky, keď ste potrebovali navštíviť lekára – špecialistu.

Kedysi, ešte za ministra Zajaca, sa miesto odporúčacích lístkov v ambulanciách lekárov vyberali dvadsaťkorunové poplatky, ktoré mali v podstate rovnaký účel ako lístky – zabrániť zbytočnému zaťažovaniu lekárov špecialistov. Následne sa však na post premiéra vlády dostal Róbert Fico a ten si aj so svojou vládou povedali, že „dvaciek“ bolo dosť, a tak v r. 2008 zaviedli systém výmenných lístkov. Od vtedajšej novely zákona o zdravotných poisťovniach sa očakávalo, že po zavedení tejto povinnosti bude v čakárňach odborných lekárov menej pacientov a ich výkony budú kontrolovateľnejšie. Pod vplyvom mnohých protestov sa postupne odbúrala táto povinnosť pri návštevách gynekológov, zubárov, očných lekárov a psychiatrov. Počet pacientov pred ambulanciami však závisel od limitov, ktoré stanovili zdravotné poisťovne zmluvným lekárom, a to začalo platiť aj po zmene, ktorá nadobudla účinnosť 1. apríla 2011.

Vtedy sa odporúčacie lístky prestali definitívne používať a od tej chvíle sa vedie medzi laickou aj odbornou verejnosťou polemika o tom či bolo toto rozhodnutie práve tým najšťastnejším. Laická verejnosť, ktorú predstavujú najmä pacienti, sa vo všeobecnosti nesťažuje. Zrušenie výmenných lístkov pre nás v skutočnosti znamená jednoduchšiu cestu k tomu, ku komu v skutočnosti naozaj chceme ísť bez toho, aby sme si najskôr museli vystáť rad u obvodného lekára a počkať či nám našu domnienku o pravdepodobnej diagnóze potvrdí, alebo nie. Jediné s čím sa musíme zmieriť, sú trochu podráždenejší špecialisti, ale zase, povedzme si úprimne, aký veľký rozdiel to je oproti situácii, keď sme k nim prišli s lístkom?

Iný pohľad na vec má odborná verejnosť, a teda najmä lekári či opoziční poslanci, ktorí proti zrušeniu odporúčacích lístkov argumentujú tým, že takéto lístky sú najmä regulatívnym prvkom a dôležitou súčasťou komunikácie medzi lekármi. Rovnako by sa mal zachovať prvotný filter (návšteva obvodného lekára), aby sa špecialisti zbytočne nezaťažovali. Lekári majú totiž obavy najmä z toho, že keď vypukne epidémia viróz, budú mať v ambulanciách nával, pričom zdravotné poisťovne im preplatia len istý objem výkonov.

Otázkou teda zostáva, na koho strane je pravda? Myšlienka prvotného filtra, ktorý by pretriedil „skutočné“ diagnózy od jednoduchých prípadov, ktoré zvládne vyriešiť aj sám obvodný lekár, je určite dôležitá. Na druhej strane, práve vďaka tejto myšlienke pacienti často krát strávili v nemocniciach či na poliklinikách dvojnásobok času, než aký bol naozaj potrebný, z čoho určite nemali radosť nielen oni, ale napríklad aj ich zamestnávatelia. Avšak preplnené čakárne tiež nie sú veľmi lákavým riešením. Preto naozaj ostáva len dúfať, že pacienti sa budú vedieť správne rozhodnúť, kedy potrebujú skutočne pomoc lekára – špecialistu.

 

Viac sa môžete dočítať na mojej webstránke Lacnejšie lieky.

Lekárnici, spojte sa!

29.11.2012

Kto sleduje správy, určite si všimol, že na Slovensku prebieha boj o to, či v lekárni môžete dostať zľavu, alebo nie. Hlavnými kritikmi navrhovaných zákonov sú tradične lekárnici, vlastne nie priamo oni, ale ich stavovská organizácia Slovenská lekárnická komora. Bojuje proti ministerstvu, proti finančným skupinám (konkrétne proti jednej), hlása, že bojuje v mene [...]

5 dôvodov proti zrušeniu vernostných zliav v lekárňach!

22.11.2012

1. Dôvod: Šetrenie peňazí Zbieranie bonusových bodov je nevyvrátiteľným šetrením peňazí pacientov. Či už je to za recept euro, 50 centov alebo menej, stále je to zľava. Navyše sa ďalšia zľava poskytuje poisťovni, o čom pacient často ani nevie, ale opať je to šetrenie peňazí. 2. Dôvod: Sloboda podnikania Každá lekáreň je v súčasnosti obchodnou [...]

Lekárne – služba vs. biznis na jednom mieste

31.10.2012

nedávno som na svojej stránke uverejnil úvahu na tému lieky – služba alebo biznis. Nebolo mi totiž jasné, či sú lekárne miestom predaja, alebo súčasťou zdravotnej starostlivosti. Keďže jedni (napr. Slovenská lekárnická komora) tvrdia, že hoci lekárnictvo je služba pacientom, že zákon ich nedostatočné chráni a štát ich likviduje neprimeranými limitmi na cenu [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101613x
Priemerná čítanosť článkov: 7258x

Autor blogu