Založ si blog

Farmaceutická loby.

Keď som sa približne pred rokom začal bližšie spoznávať s témou lieková politika, ešte som netušil, aký silný lobing majú farmaceuti.

 

V roku 2011 ministerstvo zdravotníctva na čele s Uhliarikom pripravilo novelu zákona. Najdôležitejším bodom v ňom bola zákonná povinnosť lekára predpisovať iba liečivo (účinnú látku), nie názov lieku (značku). Napriek tomu sa nenápadne do zákona dostala „drobnosť“ – lekár môže konkrétny liek odporučiť – napísať ho na druhú stranu receptu. Aký je výsledok? 90% liekov vydávaných na predpis sú presne tie, ktoré lekár „odporučí“. Hoci lekárnik má povinnosť ponúknuť liek s najnižším doplatkom (cenou), pacienti si konkrétne lieky pýtajú.

 

Lekárnici sa potom hnevajú, že ich považujeme za predavačov a lekárne za predajne. Avšak v čase, keď sa zákon schvaľoval a mohli sa ozvať, boli ticho. Samozrejme, ozvala sa lekárnická komora, ktorej na zákone vadilo všetko možné, ale toto podstatné nie. V súčasnosti sa zmenila vláda, tak lekárnici okamžite navštívili ministerku, aby zákon opäť otvorila.

 

Myslíte si, že chcú niečo zlepšiť pre pacienta?

Posúďte sami.

 

Na jednej strane kričia, že v lekárňach klesá profesionalita, lebo lekáreň už môže vlastniť aj nelekárnik (akoby výpis z obchodného registra bol dôležitejší ako diplom) a že najväčšia hrozba pre pacientov sú siete lekární. Tak s veľkým pátosom navrhujú sprísnenie podmienok na prevádzku lekárne. To by bolo ok, keby na druhej strane nenavrhovali, aby sa zdraželi lieky na predpis (už nie 2. najlacnejšie v EÚ, ale 3. priemer troch najlacnejších) Vraj je problém s reexportom liekov. Riešenie? Zdražieť lieky. Veď pacienti to zaplatia.

A taktika loby? Ak sa niekto ozve proti (napríklad ja), tak ho nazvú minimálne neznalým, povrchným atď.

(Páni, ak niekto neštudoval farmaceutickú školu farmaciu, ešte neznamená, že nevie počítať.)

 

Keď sa pred rokom pripravoval zákon o lieku, všade kričali, ako je to zákon iba pre sieťové lekárne a ako tých malých poctivých lekárnikov vytlačia cenovou vojnou a zľavami tie zlé a chamtivé veľké firmy.

 

Faktom je to, že pred rokom prijatý zákon šetril pacientom peniaze. Že nebol ideálny? Súhlasím. Ale navrhovaná novela, za ktorú lobuje lekárnická komora, opäť vyberie z vreciek pacientov a zo zdravotného systému milióny eur, ktoré zaplatíme za ešte drahšie lieky.

Keby im išlo o pacientov (ako to tvrdia vždy všetci), tak by v prvom rade navrhli zrušiť možnosť písať na recept názov lieku, aby sa tým vrátila funkcia lekánika a nie zakazovať vernostné systémy, ktoré nevyvrátiteľne peniaze pacientom šetria. Keby chceli zvýšiť úroveň vlastnej profesie, tak by sa mali venovať iba sprísnením podmienok na výkon povolania a nie zároveň podmienok na vlastnenie lekárne.

 

Farmaceutická loby… na jednej strane „snaha o zdravie pacientov“, na druhej strane akoby „náhodou“ jeme stále viac liekov a sú stále drahšie.

Lekárnici, spojte sa!

29.11.2012

Kto sleduje správy, určite si všimol, že na Slovensku prebieha boj o to, či v lekárni môžete dostať zľavu, alebo nie. Hlavnými kritikmi navrhovaných zákonov sú tradične lekárnici, vlastne nie priamo oni, ale ich stavovská organizácia Slovenská lekárnická komora. Bojuje proti ministerstvu, proti finančným skupinám (konkrétne proti jednej), hlása, že bojuje v mene [...]

5 dôvodov proti zrušeniu vernostných zliav v lekárňach!

22.11.2012

1. Dôvod: Šetrenie peňazí Zbieranie bonusových bodov je nevyvrátiteľným šetrením peňazí pacientov. Či už je to za recept euro, 50 centov alebo menej, stále je to zľava. Navyše sa ďalšia zľava poskytuje poisťovni, o čom pacient často ani nevie, ale opať je to šetrenie peňazí. 2. Dôvod: Sloboda podnikania Každá lekáreň je v súčasnosti obchodnou [...]

Lekárne – služba vs. biznis na jednom mieste

31.10.2012

nedávno som na svojej stránke uverejnil úvahu na tému lieky – služba alebo biznis. Nebolo mi totiž jasné, či sú lekárne miestom predaja, alebo súčasťou zdravotnej starostlivosti. Keďže jedni (napr. Slovenská lekárnická komora) tvrdia, že hoci lekárnictvo je služba pacientom, že zákon ich nedostatočné chráni a štát ich likviduje neprimeranými limitmi na cenu [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101143x
Priemerná čítanosť článkov: 7225x

Autor blogu