Založ si blog

Lekárnici, spojte sa!

Kto sleduje správy, určite si všimol, že na Slovensku prebieha boj o to, či v lekárni môžete dostať zľavu, alebo nie. Hlavnými kritikmi navrhovaných zákonov sú tradične lekárnici, vlastne nie priamo oni, ale ich stavovská organizácia Slovenská lekárnická komora. Bojuje proti ministerstvu, proti finančným skupinám (konkrétne proti jednej), hlása, že bojuje v mene pacientov. (Nemala by hájiť vlastných členov?)

 

Zľavy v lekárni a siete lekární sú podľa SLeK hlavné dôvody, ktoré bežné lekárne prakticky zlikvidujú. Čo však (zámerne?) nepovedia je, že v distribúcii sú lekárne na konci obchodného reťazca a navyše lekárnici v nich majú najťažšiu úlohu – kontakt s pacientom.

 

Boj o zisk

Povedzme si úprimne: Ministerstvo reguluje cenovú politiku liekov, ale v obchodnom boji o zisk necháva lekárne napospas celému reťazcu – výrobca (nadnárodné korporácie) – distribútor (3 veľké firmy bez cenovej regulácie) – lekáreň. Kto myslíte, že v tomto boji prehráva?

Nerozumiem postupu SLeK. Ak naozaj zastupujú lekárnikov, tak nechápem, prečo bojujú proti iným lekárnikom v iných lekárňach, prečo im vadí konkurencia vo vlastných radoch. Veď ak by sa im aj podarilo vyhrať nad Dr. Maxom, tak nastúpi iná sieť a situácia sa zopakuje!

 

Kto z toho profituje?

Zamyslime sa, komu vyhovuje, aby boli lekárne samostatné jednotky v liekovom biznise? Jedine tomu, kto má z toho prospech – distribučné spoločnosti! Konkrétne tá prvá „oná“ lekárenská, ktorá dominuje Slovensku. Ak SLeK priamo neháji záujmy tejto distribučky (personálna prepojenosť je vážne zaujímavá – o tom nabudúce), tak minimálne mrhá svojim snažením v boji proti Dr. Maxovi, namiesto aby nezávislým lekárnikom skutočne pomohla. Ako?

 

Lekárnici, spojte sa!

Tento retro titulok som zvolil úmyselne. Platí vo všetkom, že skupina je viac, ako jednotlivec. Preto je priam nevyhnutné, aby sa lekárne združovali, do družstiev, aliancií a sietí, aby mohli spoločne vyjednávať lepšie ceny u distribútorov. Tých istých distribútorov, ktorí nemocniciam dodávajú aj všetky predražené prístroje a ktorých majitelia sú priamo napojení na politické špičky – o tom tiež nabudúce.

Takže páni šéfovia komory, vaša snaha o vrátenie „nezávislosti“ lekárnikom pripomína skôr boj o vrátenie „starých čias“. Potom aj naozaj úprimná snaha o zvýšenie odbornosti lekárnikov (vaše pravé poslanie) zaniká pri kriku „Preč so zľavami! Preč so sieťami! Preč s Dr. Maxom!“ Mimochodom, nemáte problém s úbytkom členov?

5 dôvodov proti zrušeniu vernostných zliav v lekárňach!

22.11.2012

1. Dôvod: Šetrenie peňazí Zbieranie bonusových bodov je nevyvrátiteľným šetrením peňazí pacientov. Či už je to za recept euro, 50 centov alebo menej, stále je to zľava. Navyše sa ďalšia zľava poskytuje poisťovni, o čom pacient často ani nevie, ale opať je to šetrenie peňazí. 2. Dôvod: Sloboda podnikania Každá lekáreň je v súčasnosti obchodnou [...]

Lekárne – služba vs. biznis na jednom mieste

31.10.2012

nedávno som na svojej stránke uverejnil úvahu na tému lieky – služba alebo biznis. Nebolo mi totiž jasné, či sú lekárne miestom predaja, alebo súčasťou zdravotnej starostlivosti. Keďže jedni (napr. Slovenská lekárnická komora) tvrdia, že hoci lekárnictvo je služba pacientom, že zákon ich nedostatočné chráni a štát ich likviduje neprimeranými limitmi na cenu [...]

Farmaceutická loby.

27.08.2012

Keď som sa približne pred rokom začal bližšie spoznávať s témou lieková politika, ešte som netušil, aký silný lobing majú farmaceuti. V roku 2011 ministerstvo zdravotníctva na čele s Uhliarikom pripravilo novelu zákona. Najdôležitejším bodom v ňom bola zákonná povinnosť lekára predpisovať iba liečivo (účinnú látku), nie názov lieku (značku). Napriek tomu [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101719x
Priemerná čítanosť článkov: 7266x

Autor blogu