Založ si blog

Predražené lieky

Problém predražených liekov nie je len u nás, ale aj v susednom Česku. Ako som sa nedávno dočítal v tomto článku MF Dnes, prvé odhalenia korupcie farma firiem na lekároch sa podarili bratom Čechom.

Na Slovensku to funguje presne rovnako. Lekár si popri plate vie “zarobiť” niekoľko stoviek, až tisíc eur navyše (video), no zatiaľ sa nepodarilo spomínané konanie farma firiem preukázať.

 

Čo je na tom najhoršie? Väčšinu z liekov, za ktoré dostávajú lekári odmeny vo forme priamej platby, pozvánky na kongres, či vecného daru prepláca zdravotná poisťovňa a teda ich platíme my všetci.

Nie je žiadny problém ísť k lekárovi a nechať si predpísať lieky na spanie, antidepresíva či dokonca viagru. Nehovoriac o tom, že keby sme išli do zahraničia, dostaneme presne tie isté lieky omnoho lacnejšie. Na Slovensku máme nový zákon o liekoch, ktorý stanovuje ceny liekov aj marže predajcov. Ten istý zákon určuje aj to, že lekár musí predpísať účinnú látku namiesto názvu lieku.

Dobré je, že nový zákon nabúra dobre zabehnutý systém korupcie farma firma – reprezentant – lekár. Po novom bude lekárnik rozhodovať o tom, aký liek pacientovi poradí a predá. (Preto nerozumiem prečo práve Slovenská lekárnická komora proti novému zákonu najviac bojovala, veď teraz budú chodiť reprezentanti farme firiem práve do lekární a odmeny za predaj liekov poputujú do vreciek lekárnikov).

 

Bol by som však veľmi rád, keby sa konečne aj na Slovensku ozvali poctiví lekári, ktorí majú dôkazy o tom, že ich niekto chcel „odmeniť“ za každé predpísané balenie liekov. Nech dajú ruku na srdce aj lekárnici, ktorí sa nemôžu pozerať na to, ako pacienti prídu s receptom, na ktorom je predpísaný zbytočne drahý liek s vysokým doplatkom a oni im ho bez slova vydajú – čo sa nedávno stalo aj mne osobne. Na jednom recepte (1x antibiotiká, 1x liek na kašeľ) som mohol ušetriť 2,18 €.

 

Čo z toho vyplýva? Ak sa pacient neozve, nespýta, nespochybní výber lieku, spravidla dostane drahší liek s vyšším doplatkom, hoci by mohol ušetriť. Kedy konečne na Slovensku niekto dokáže takéto praktiky?

 

O úplatkoch som písal aj na svojom minulom blogu tu.

Ak si chcete skontrolovať, ake úkony a lieky na Vás Váš lekár vykazuje tu je praktický postup.

 

 

Lekárnici, spojte sa!

29.11.2012

Kto sleduje správy, určite si všimol, že na Slovensku prebieha boj o to, či v lekárni môžete dostať zľavu, alebo nie. Hlavnými kritikmi navrhovaných zákonov sú tradične lekárnici, vlastne nie priamo oni, ale ich stavovská organizácia Slovenská lekárnická komora. Bojuje proti ministerstvu, proti finančným skupinám (konkrétne proti jednej), hlása, že bojuje v mene [...]

5 dôvodov proti zrušeniu vernostných zliav v lekárňach!

22.11.2012

1. Dôvod: Šetrenie peňazí Zbieranie bonusových bodov je nevyvrátiteľným šetrením peňazí pacientov. Či už je to za recept euro, 50 centov alebo menej, stále je to zľava. Navyše sa ďalšia zľava poskytuje poisťovni, o čom pacient často ani nevie, ale opať je to šetrenie peňazí. 2. Dôvod: Sloboda podnikania Každá lekáreň je v súčasnosti obchodnou [...]

Lekárne – služba vs. biznis na jednom mieste

31.10.2012

nedávno som na svojej stránke uverejnil úvahu na tému lieky – služba alebo biznis. Nebolo mi totiž jasné, či sú lekárne miestom predaja, alebo súčasťou zdravotnej starostlivosti. Keďže jedni (napr. Slovenská lekárnická komora) tvrdia, že hoci lekárnictvo je služba pacientom, že zákon ich nedostatočné chráni a štát ich likviduje neprimeranými limitmi na cenu [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101610x
Priemerná čítanosť článkov: 7258x

Autor blogu